Zahrada: Nejznámější odrůdy jablek pro vaši zahradu

Nejznámější Odrůdy Jablek

Zlatý Delicious

Zlatý Delicious je jednou z nejznámějších odrůd jablek na světě. Jeho popularita pramení z jeho sladké chuti, atraktivního vzhledu a dobré skladovatelnosti. Původem ze Západní Virginie v USA, Zlatý Delicious si rychle získal oblibu a rozšířil se do celého světa. Jablka jsou středně velká až velká, s typicky protáhlým tvarem a výraznými pěti hrbolky na spodní části. Slupka je žlutá až zlatožlutá, někdy s jemným narůžovělým líčkem na straně vystavené slunci. Dužnina je krémově bílá, šťavnatá a sladká, s jemnou kyselostí. Zlatý Delicious je výborný k přímé konzumaci, ale hodí se i do koláčů, štrúdlů a dalších dezertů. Díky své sladkosti se používá i k výrobě jablečného džusu a dětské výživy. I když je Zlatý Delicious oblíbený pro svou chuť, má i své nevýhody. Jeho slupka je náchylnější k otlakům a poškození, což ztěžuje jeho přepravu a skladování. Navíc je odrůda náchylnější k některým chorobám jabloní. Přesto Zlatý Delicious zůstává stálicí na seznamu nejznámějších odrůd jablek a je oblíbenou volbou pro pěstitele i konzumenty po celém světě.

Idared

Idared je stálicí mezi jablky a právem patří mezi nejznámější odrůdy jablek u nás. Toto červeně žíhané jablko s typickou sladkokyselou chutí pochází ze Spojených států, kde bylo vyšlechtěno již ve 30. letech 20. století. Do České republiky se dostalo o několik desetiletí později a rychle si získalo oblibu pro svou nenáročnost, odolnost a dlouhou skladovatelnost. Idared je typickým podzimním jablkem, sklízí se v říjnu a jeho chuť se plně rozvine až po několika týdnech skladování. Vychutnávat si ho pak můžeme až do pozdního jara. Díky své všestrannosti se hodí jak k přímé konzumaci, tak i na přípravu různých pokrmů, od štrúdlů a koláčů až po mošty a kompoty. Idared je zkrátka klasika, která nezklame.

Jonagold

Jonagold, kříženec odrůd Jonathan a Golden Delicious, si své místo mezi nejznámějšími odrůdami jablek vydobyl díky své sladké, lehce navinulé chuti s nádechem koření. Tato kombinace chutí z něj dělá ideální jablko pro přímou konzumaci, ale i pro přípravu štrúdlů, koláčů a dalších dezertů. Jonagold je středně velké až velké jablko s typicky žlutozelenou slupkou překrytou červeným líčkem. Jeho dužina je pevná, křupavá a šťavnatá. I když se sklízí v září a říjnu, jeho chuť se plně rozvine až po několika týdnech skladování. Pro dlouhou trvanlivost a odolnost vůči chorobám je Jonagold oblíbený u pěstitelů i spotřebitelů. V obchodech ho najdeme od podzimu až do jara, ať už v bio kvalitě, nebo z konvenčního zemědělství. Mezi jeho další přednosti patří vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Pokud hledáte chutné a všestranné jablko, Jonagold je skvělou volbou.

nejznámější odrůdy jablek

Šampion

Mezi jabloněmi se vyjímají opravdoví šampioni, odrůdy, které si získaly srdce a chuťové pohárky lidí po celém světě. Tyto hvězdy ovocných sadů se pyšní nejen lahodnou chutí, ale často i odolností vůči chorobám a škůdcům, díky čemuž se těší velké oblibě jak u zahrádkářů, tak i u velkopěstitelů. Které odrůdy si zaslouží titul šampion? Na prvních příčkách žebříčku popularity se dlouhodobě drží Golden Delicious, sladké jablko s tenkou žlutou slupkou, ideální pro přímou konzumaci. Jeho protikladem je pak kyselejší odrůda Granny Smith, oblíbená pro svou svěží chuť a pevnou dužinu, která se skvěle hodí do štrúdlů a koláčů. Dalším favoritem je Jonagold, kříženec odrůd Jonathan a Golden Delicious, který v sobě snoubí sladkost s jemnou kyselostí a aromatickou vůní. A nesmíme zapomenout ani na české odrůdy, které si v ničem nezadají se zahraniční konkurencí. Mezi ně patří například Šampion, sladké a šťavnaté jablko s červeným líčkem, které je jako stvořené pro přímou konzumaci, ale hodí se i na kompotování a výrobu moštů. Další českou stálicí je Rubín, jehož červené zbarvení a sladkokyselá chuť z něj dělají oblíbenou volbu pro přípravu dezertů. Ať už dáváte přednost sladkým nebo kyselým jablkům, s tenkou nebo silnou slupkou, v bohaté nabídce odrůd si zaručeně najdete svého favorita.

Rubín

Rubín je česká zimní odrůda jabloně, která vznikla křížením odrůd Lord Lambourne a Golden Delicious. Vyšlechtil ji v roce 1949 Jaroslav Boček ve šlechtitelské stanici ve Střížovicích u Plzně. V roce 1964 byla oficiálně registrována a brzy si získala oblibu pro svou vynikající chuť a atraktivní vzhled. Plody jsou středně velké až velké, kulovitého tvaru s typickým žíháním. Slupka je hladká, žlutozelené barvy s červeným líčkem. Dužnina je nažloutlá, velmi šťavnatá, sladce navinulá s jemnou aromatickou chutí. Rubín je vhodný pro přímý konzum i pro další zpracování, například na kompoty, mošty nebo křížaly. Sklízí se v druhé polovině září a konzumní zralosti dosahuje v říjnu. Plody vydrží při správném skladování až do března. Rubín je odolný proti strupovitosti jabloní, ale náchylnější k padlí jabloňovému. Patří mezi oblíbené a rozšířené odrůdy jablek v České republice.

Gala

Odrůda Gala pochází z Nového Zélandu, kde byla vyšlechtěna v 60. letech 20. století. Jablka Gala jsou středně velká, kulovitá a mají atraktivní červenou barvu s oranžovými a žlutými pruhy. Dužnina je nažloutlá, šťavnatá, sladká a aromatická s nízkou kyselostí. Gala je oblíbená pro svou lahodnou chuť a snadnou dostupnost. Dozrává koncem září a hodí se k přímé konzumaci i do ovocných salátů. Oblíbená je i pro výrobu dětských přesnídávek. Mezi nejznámější odrůdy jablek Gala patří Royal Gala, Gala Must, Gala Brookfield a další.

nejznámější odrůdy jablek

Fuji

Fuji je jednou z nejoblíbenějších odrůd jablek na světě a není divu proč. Tato japonská odrůda, vyšlechtěná v roce 1930, si získala srdce a chuťové pohárky lidí po celém světě díky své sladké, šťavnaté a aromatické dužině. Jablka Fuji jsou typicky kulatá a středně velká s výraznou červenou a žlutou slupkou. Jejich chuť je sladší než kyselá s nádechem medu a citrusů. Díky své pevné dužině a dlouhé trvanlivosti jsou jablka Fuji ideální pro konzumaci v syrovém stavu, ale skvěle se hodí i do koláčů, dezertů a dalších pokrmů. Pokud hledáte lahodné a všestranné jablko, Fuji je skvělou volbou.

Granny Smith

Granny Smith je australská odrůda jabloně, která je známá svou jasně zelenou slupkou a kyselou, osvěžující chutí. Tato jablka jsou oblíbená pro svou pevnou texturu a dlouhou trvanlivost. Jsou skvělá pro přímou konzumaci, ale i do koláčů, salátů a dalších pokrmů, kde je žádoucí jejich kyselá chuť. Granny Smith jablka dozrávají na podzim a jsou k dostání po celý rok.

Tato odrůda byla náhodně objevena v Austrálii v roce 1868 Marií Ann Smith Sherwood, odtud název. Díky své odolnosti a chuti se jablka Granny Smith stala jednou z nejpopulárnějších odrůd na světě a patří mezi nejznámější odrůdy jablek.

Pokud hledáte jablko s výraznou chutí a širokým využitím v kuchyni, Granny Smith je skvělou volbou.

Braeburn

Braeburn je odrůda jabloně, která plodí středně velké až velké plody s červeným líčkem na zelenožlutém podkladu. Dužnina je nažloutlá, pevná, velmi šťavnatá a aromatická s pikantní, sladce navinulou chutí. Díky vysokému obsahu cukru a kyselin si jablka Braeburn uchovávají dlouho svěžest a jsou vhodná jak pro přímý konzum, tak i pro přípravu dezertů a koláčů.

Nejznámější odrůdy jablek
Odrůda Barva Chuť Skladovatelnost
Golden Delicious Žlutá Sladká Střední
Jonagold Červená/Zelená Sladká/Kyselá Dlouhá
Idared Červená Kyselá Velmi dlouhá

Odrůda pochází z Nového Zélandu, kde byla vyšlechtěna v 60. letech 20. století. Do Evropy se dostala v 80. letech a brzy si získala oblibu pro svou lahodnou chuť a dlouhou trvanlivost. V České republice se Braeburn pěstuje od 90. let a patří mezi nejoblíbenější odrůdy jablek.

nejznámější odrůdy jablek

Jablka Braeburn dozrávají v říjnu a sklízí se obvykle v několika etapách. Při správném skladování vydrží až do pozdního jara.

Pink Lady

Pink Lady je relativně nová odrůda jablka, která si rychle získala popularitu po celém světě. Vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Lady Williams v Austrálii v 60. letech 20. století. Pink Lady se vyznačuje svou sladkou a zároveň osvěžující chutí s jemnými náznaky vanilky a jahod. Jablka mají charakteristickou růžovo-červenou barvu slupky s drobnými žlutými tečkami. Dužnina je pevná, křupavá a šťavnatá.

Odrůda Pink Lady je dostupná v obchodech obvykle od listopadu do května. Díky delší vegetační době a náročnějším pěstitelským podmínkám patří mezi dražší odrůdy jablek. Její chuť a atraktivní vzhled z ní ale dělají oblíbenou volbu pro přímou konzumaci, do ovocných salátů i dezertů.

Topaz

Topaz je poměrně mladá odrůda jabloně, která si rychle získala oblibu pro svou vynikající chuť a atraktivní vzhled. Vznikla křížením odrůd Rubin a Vanda a na trh byla uvedena v roce 1984 v České republice. Plody Topazu jsou středně velké až velké, kulovitého tvaru s typickým žlutozeleným až zlatožlutým zbarvením a výraznou červenou kresbou. Dužnina je pevná, křupavá, šťavnatá a sladce navinulá s jemnou kyselinkou. Díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů je Topaz považován za zdravou pochoutku. Jablka této odrůdy dozrávají v polovině září a sklízí se od konce září do začátku října. Skladovat se dají až do února, v optimálních podmínkách i déle. Topaz je oblíbený pro přímý konzum, ale hodí se i na přípravu dezertů, kompotů a moštů. Díky své odolnosti vůči chorobám je vhodný i pro ekologické pěstování. Patří mezi nejrozšířenější odrůdy jablek v České republice a na Slovensku.

Melodie

V obrovském světě jablek, kde se odrůdy liší chutí, vůní a konzistencí, existuje několik melodií, které rezonují s našimi chuťovými pohárky nejvíce. Tyto „hity“ jablečného světa, jako sladká a šťavnatá Golden Delicious, osvěžující a aromatická Idared, nebo jemně nakyslá a všestranná Jonagold, se staly synonymem pro dokonalé jablko. Každá z těchto odrůd, ať už je to klasická Gala, tradiční Šampion, nebo novější odrůda, jako je například Rubín, má svou vlastní jedinečnou melodii, která oslovuje specifické chutě a preference. Seznam nejznámějších odrůd jablek je tak pestrý a rozmanitý jako symfonický orchestr, kde každá odrůda hraje svou vlastní, nezaměnitelnou roli.

nejznámější odrůdy jablek

Bohemia

Bohemia, historické území s bohatou tradicí ovocnářství, se pyšní pěstováním mnoha vynikajících odrůd jablek. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří bezesporu Štěpovací vosk, tradiční česká odrůda s lahodnou, sladkokyselou chutí a výbornou skladovatelností. Dalším skvostem je Rubín, jehož červené plody s výraznou aromatickou chutí si získaly srdce mnoha Čechů. Oblíbený je také Jadernička moravská, stará odrůda s menšími, ale velmi šťavnatými a aromatickými plody, ideální pro výrobu moštů a kalvadosu. Z novějších odrůd stojí za zmínku Bohemia Gold, rezistentní odrůda s velkými, žlutými plody a sladkou chutí, nebo Topaz, jehož plody se vyznačují lahodnou, sladkokyselou chutí s nádechem koření. Seznam nejznámějších odrůd jablek pěstovaných v Čechách by nebyl úplný bez odrůd jako je Idared, Golden Delicious, Jonagold, nebo Gala, které si i přes svůj zahraniční původ získaly oblibu u českých pěstitelů i konzumentů.

Angold

Angold je relativně nová odrůda jabloně, která vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Topaz. Tato zimní odrůda se vyznačuje středně velkými až velkými plody s atraktivním žlutozeleným až zlatožlutým zbarvením a červeným líčkem. Dužnina je nažloutlá, pevná, šťavnatá a velmi chutná s vyváženým poměrem sladkosti a kyselosti. Angold je odolný vůči strupovitosti a padlí jabloňovému. Sklízí se v polovině října a konzumní zralosti dosahuje v prosinci. Skladovat se dá až do dubna. Díky své vynikající chuti a dlouhé skladovatelnosti se Angold rychle stává oblíbenou odrůdou jablek. Je vhodný pro přímou konzumaci, ale i na přípravu různých pokrmů, jako jsou koláče, štrúdly nebo kompoty.

Rajka

Odrůda jabloně Rajka pochází ze Slovenska, vyšlechtěná byla křížením odrůd Jonathan a Starking Delicious. Dozrává v polovině září a je vhodná pro přímý konzum i další zpracování. Plody jsou středně velké až velké, kulovitého tvaru s typickým červeným líčkem na žlutozeleném podkladu. Dužnina je nažloutlá, šťavnatá, sladce navinulá s jemnou aromatickou chutí. Rajka je oblíbená pro svou nenáročnost na pěstování, vysokou plodnost a odolnost vůči chorobám. Hodí se pro pěstování v teplejších oblastech s dostatkem slunečního svitu.

Publikováno: 19. 08. 2024

Kategorie: zahrada

Autor: PetrPrasek

Tagy: nejznámější odrůdy jablek