Připravte muškáty na zimu: Tipy na zazimování muškátů

Zazimování Muškátů

Příprava muškátů na zimu

S příchodem chladnějších dnů je nejvyšší čas připravit muškáty na zimu. Než se pustíte do zazimování, zkraťte výhony zhruba o třetinu až polovinu. Odstraňte také všechny suché listy a květy. Muškáty přezimují nejlépe v chladné a světlé místnosti s teplotou mezi 5 a 10 °C. Ideální je sklep, garáž nebo chodba. Pokud nemáte k dispozici chladnou místnost, můžete muškáty umístit i do bytu. V takovém případě je důležité zajistit jim dostatek světla a omezit zálivku. Během zimy zalévejte muškáty jen minimálně, aby substrát zcela nevyschl. Přemokření by mohlo vést k hnilobě kořenů. Hnojení během zimy není nutné. Na jaře, jakmile pominou mrazy, můžete muškáty přesadit do čerstvého substrátu a začít s pravidelnou zálivkou a hnojením. Před umístěním ven je ale nezapomeňte postupně otužovat.

Kdy zazimovat muškáty

Ideální doba pro zazimování muškátů se liší podle lokality a počasí, obecně se ale doporučuje provést ho před prvními mrazy, obvykle koncem října nebo začátkem listopadu. Muškáty jsou choulostivé na mráz a teploty pod bodem mrazu je nenávratně poškozují. Před zazimováním je potřeba muškáty seříznout zhruba na třetinu jejich původní délky. Odstraňte všechny suché a poškozené listy a květy. Zdravé listy můžete ponechat. Pro zazimování muškátů máte několik možností. Můžete je umístit do světlé a chladné místnosti s teplotou 5–10 °C. Během zimy je zalévejte jen minimálně, aby kořenový bal zcela nevyschl. Další možností je uchování muškátů v temné a chladné místnosti s teplotou 2–5 °C. V tomto případě je nezalévejte vůbec. Ať už zvolíte jakoukoli metodu, pravidelně kontrolujte zdravotní stav muškátů a v případě potřeby odstraňte případné napadené listy. Na jaře, po posledních mrazech, muškáty opět přesaďte do čerstvé zeminy, seřízněte je a umístěte na slunné a teplé stanoviště.

Správný řez muškátů

Před uložením muškátů k zimnímu spánku je nezbytný správný řez, který jim pomůže přečkat chladné měsíce a na jaře znovu obrazit v plné síle.

Z rostlin odstraňte všechny suché a poškozené listy a stonky. Zdravé stonky zkraťte na délku 10-15 cm, ponechte 2-3 očka, ze kterých na jaře vyrostou nové výhony. Řez veďte vždy nad očkem směrem ven z rostliny, aby nový výhon nerostl dovnitř a nezahušťoval korunku.

Správný řez podpoří růst silných a zdravých výhonů a bohaté kvetení v následující sezóně. Po řezu omezte zálivku a muškáty umístěte na světlé a chladné místo s teplotou 5-10 °C. Během zimy je kontrolujte a v případě potřeby mírně zalijte, aby kořenový bal zcela nevyschl.

zazimování muškátů

Kam s muškáty na zimu

Muškáty, ty královny našich balkonů a oken, si zaslouží po sezoně péči, abychom se z jejich krásy mohli těšit i další rok. Než udeří první mrazy, je čas na zazimování. Ideální teplota pro přezimování se pohybuje mezi 5 a 10 stupni Celsia. Temné a suché prostory jako sklep, garáž nebo chodba jsou pro ně jako stvořené. Před uložením do zimní „hibernace“ muškáty seřízněte. Odstraňte odkvetlé květy a listy. Zkraťte stonky zhruba na třetinu jejich délky, čímž podpoříte jarní růst. Nezapomeňte na zálivku, i když omezenou. Během zimy zalévejte muškáty jen minimálně, aby kořeny zcela nevyschly. Přemokření by mohlo vést k hnilobě kořenů a zániku rostliny. Na jaře, až pominou mrazy, muškáty opět zkraťte a přesaďte do čerstvého substrátu. Umístěte je na světlé a teplé místo, začněte s pravidelnou zálivkou a přihnojováním. Brzy se vám odmění záplavou květů.

Ideální teplota pro zimování

Muškáty sice pocházejí z teplých krajů, ale zimu u nás v pohodě zvládnou, jen jim s tím musíme trochu pomoct. Nejdůležitější je najít jim vhodné místo na zimování. Ideální teplota se pohybuje mezi 5 až 10 °C. Při vyšších teplotách hrozí narašení slabých výhonků, které by se vlivem nedostatku světla vytahovaly a byly náchylné k chorobám. Naopak teploty pod bodem mrazu by mohly muškáty nenávratně poškodit. Skvěle poslouží chladnější chodba, světlý sklep, garáž nebo temperovaná zimní zahrada. Důležité je, aby zimoviště bylo světlé a vzdušné. Tmavé a vlhké prostory zvyšují riziko houbových chorob a škůdců. Před uložením k zimnímu spánku muškáty seřízneme asi na třetinu jejich původní délky a odstraníme všechny suché listy a květy. Zálivku omezíme na minimum, zhruba jednou za měsíc, aby kořenový systém zcela nevyschl. Kontrolujeme výskyt škůdců a chorob. Při správné péči se muškáty na jaře odvděčí bohatou násadou květů.

Ať vám muškáty dělají radost i příští rok! Nezapomeňte je před příchodem mrazů ostříhat, umístit na světlé a chladné místo a zalévat jen mírně.

Anežka Malá

Zálivka muškátů v zimě

S příchodem chladných podzimních dnů je čas přemýšlet o zazimování muškátů, abychom se z jejich krásy mohli těšit i v dalším roce. Správná zálivka je během zimy klíčová. Muškáty v zimě odpočívají a jejich potřeba vody je minimální. Přílišná zálivka vede k hnilobě kořenů a úhynu rostliny. Zaléváme proto jen sporadicky, až když je zemina v květináči opravdu suchá. Voda by měla být odstátá a pokojové teploty.

zazimování muškátů

Důležité je také zajistit muškátům dostatek světla a umístit je na chladnější místo s teplotou okolo 10-15 °C. Během zimy nehnojíme a odstraňujeme odkvetlé květy a suché listy. Dodržováním těchto zásad zajistíme muškátům bezproblémové přezimování a na jaře se nám odmění bohatým květenstvím.

Hnojení muškátů v zimě

S příchodem chladnějších dnů je potřeba se postarat o to, aby naše muškáty přečkaly zimu v pořádku a na jaře nás opět potěšily svými krásnými květy. Jedním z důležitých faktorů pro úspěšné zazimování je úprava hnojení. Během zimy muškáty přecházejí do vegetačního klidu a jejich potřeba živin se snižuje. Proto je důležité hnojení omezit, abychom rostliny nepřetěžovali.

Před samotným zazimováním, tedy zhruba v průběhu října, přestaňte muškáty hnojit úplně. Poslední dávku hnojiva s nízkým obsahem dusíku můžete aplikovat na konci září. Nadbytek dusíku by mohl vést k bujnému růstu nových výhonků, které by však byly slabé a náchylné k chorobám. Během zimy muškátům postačí zálivka a dostatek světla. Pokud je pěstujete v bytě, umístěte je na světlé a chladnější místo, ideálně s teplotou okolo 10-15 °C. S hnojením začněte znovu až na jaře, kdy se rostliny probudí k životu a začnou tvořit nové výhonky.

Ochrana před škůdci

Před uložením muškátů k zimnímu spánku je potřeba zkontrolovat, zda se na nich neusídlili nezvaní hosté. Muškáty často trápí molice, svilušky, mšice a další škůdci. Pečlivě prohlédněte listy, stonky i zeminu. Pokud škůdce objevíte, je nutné s nimi zatočit ještě před zazimováním. Použít můžete například postřik z vody a mýdla nebo speciální insekticidy určené pro pokojové rostliny. Důkladná kontrola a případná likvidace škůdců zajistí, že si vaše muškáty odpočinou a na jaře se probudí zdravé a plné síly. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda rostliny netrpí nějakou chorobou. Napadené listy odstraňte a zeminu můžete preventivně ošetřit fungicidem.

Metoda zazimování muškátů Náročnost Úspěšnost
V chladu a tmě (sklep) Nízká Vysoká (80-90%)
V bytě na světlém a chladném místě Střední Střední (60-70%)
Řízkování a pěstování nových rostlin Vysoká Vysoká (90-95%)

Jarní probuzení muškátů

Po dlouhé zimě se naše balkony a okna opět rozzáří barvami díky muškátům. Než ale začnou zdobit naše domovy, potřebují trochu péče po zimním spánku. Pokud jste své muškáty správně zazimovali, máte napůl vyhráno. Připomínáme, že zazimování muškátů spočívá ve zkrácení výhonů na zhruba 10 cm, odstranění suchých listů a umístění na světlejší a chladnější místo s teplotou okolo 5-10 °C. Nyní je čas probudit je k životu.

zazimování muškátů

Začněte s kontrolou rostlin. Odstraňte všechny zaschlé nebo nahnilé části. Pro probuzení kořenového systému je vhodné muškáty přesadit do nového substrátu. Použijte kvalitní zeminu určenou pro balkónové rostliny. Po přesazení muškáty umístěte na světlé a teplé místo, ale ne na přímé slunce. Zalévejte opatrně, aby nedošlo k přemokření substrátu. Jakmile se objeví nové výhonky, začněte s pravidelným hnojením hnojivem na muškáty. Nezapomeňte, že muškáty jsou teplomilné rostliny, proto je ven vysazujte až po zmrzlých. S trochou péče se vám vaše muškáty odmění bohatým a barevným květenstvím po celou sezónu.

Péče o muškáty na jaře

Po zimním odpočinku se muškáty probouzejí k životu a vyžadují naši péči, aby mohly opět zdobit naše balkony a okna záplavou květů. Prvním krokem je vyndání muškátů ze zimoviště. Ideální doba je koncem března nebo začátkem dubna, kdy už nehrozí mrazy. Rostliny prohlédneme a odstraníme zaschlé listy a stonky. Pokud jsme muškáty zazimovali i s původní zeminou, je vhodné ji nyní vyměnit za čerstvý substrát bohatý na živiny. Použít můžeme speciální substrát pro muškáty nebo běžný zahradnický substrát smíchaný s pískem pro lepší propustnost. Při přesazování zkontrolujeme i kořenový systém a odstraníme případné poškozené kořeny. Po přesazení muškáty důkladně zalijeme a umístíme na světlé a teplé místo, chráněné před přímým sluncem.

V prvních týdnech po zazimování dopřejeme muškátům spíše mírnou zálivku a dbáme na to, aby nestály ve vodě. Přemokření by mohlo vést k hnilobě kořenů. S příchodem teplejšího počasí a po vyrašení nových listů můžeme zálivku postupně navyšovat. Pro bohaté kvetení je vhodné muškáty pravidelně přihnojovat. Použít můžeme tekuté hnojivo pro muškáty nebo balkonové rostliny, které aplikujeme jednou za 14 dní do zálivky.

Množení muškátů řízky

Zazimování muškátů je ideální čas na jejich rozmnožení řízky. Nejenže si tak zajistíte dostatek rostlin pro příští sezónu, ale také omladíte své stávající muškáty. Během zimy mateční rostliny často zeslábnou a ztratí na vitalitě. Řízkování je jednoduchý proces, který zvládne i začátečník. Z mateční rostliny odeberte zdravé a silné výhony o délce asi 10-15 cm. Odstraňte spodní listy a ponechte pouze 2-3 páry na vrcholu. Řízky zapíchněte do substrátu pro řízkování nebo do směsi rašeliny a písku. Důležité je udržovat substrát mírně vlhký a zajistit řízkům dostatek světla, ale ne přímé slunce. Ideální teplota pro zakořenění je okolo 20 °C. Proces zakořenění trvá obvykle 4-6 týdnů. Poté, co řízky zakoření a začnou růst, můžete je přesadit do samostatných květináčů. Nové rostliny budou připravené k výsadbě na jaře. Řízkování muškátů během zazimování je skvělý způsob, jak si zajistit bohatou úrodu květů i v dalším roce.

zazimování muškátů

Časté chyby při zimování

Při zazimování muškátů se i zkušení pěstitelé mohou dopustit chyb, které ohrozí jejich zdraví a následné kvetení. Jednou z nejčastějších je příliš vysoká teplota během zimování. Muškáty sice milují teplo, ale během zimy potřebují odpočívat při teplotě 5-10 °C. Vyšší teplota vede k vytahování rostlin, žloutnutí listů a oslabení. Další častou chybou je nadměrná zálivka. V zimě muškáty spotřebují minimum vody a přemokření substrátu vede k hnilobě kořenů. Zaléváme proto jen minimálně, až když je substrát suchý. Pozor si dejte i na nedostatek světla. I když muškáty v zimě odpočívají, potřebují dostatek světla pro fotosyntézu. Umístěte je proto na světlé místo, ideálně k oknu. Naopak příliš suchý vzduch, například v blízkosti radiátoru, může vést k napadení škůdci, jako jsou svilušky. Pravidelně proto kontrolujte listy a zajistěte rostlinám dostatečnou vlhkost. Pamatujte, že i zdánlivě drobné chyby mohou mít na muškáty během zimování fatální následky. Dodržováním výše uvedených rad jim ale zajistíte bezproblémové přezimování a bohaté kvetení v dalším roce.

Publikováno: 17. 08. 2024

Kategorie: zahrada

Autor: PetrPrasek

Tagy: zazimování muškátů