Exotické plody palmy pro vaši zahradu

Plody Palmy

Plody palem: Exotika na dosah

Palmy, symboly tropického ráje, nám nedávají jen stín a ozdobu. Jejich plody, od sladkých pochoutek po všestranné suroviny, obohacují jídelníčky lidí po celém světě. Pojďme se podívat na některé z nejznámějších plodů palem.

Začneme králem – kokosem. Plod kokosové palmy je doslova darem z nebes. Mladý kokos nám dává osvěžující vodu a dužinu, zatímco zralý kokos nabízí lahodnou dužinu a kokosové mléko, které se používá v mnoha kuchyních. Kokosový olej je pak ceněný pro své kulinářské i kosmetické využití.

Dalším favoritem je datle, plod datlové palmy. Tyto sladké plody jsou bohaté na energii a často se konzumují sušené. Datle jsou nedílnou součástí blízkovýchodní kuchyně a těší se oblibě i u nás.

Méně známý, ale neméně zajímavý je chlebovník. Jak už název napovídá, jeho plody, chlebovníky, se po uvaření podobají chlebu. Chlebovník je základní potravinou v mnoha tropických oblastech a jeho všestrannost v kuchyni je obdivuhodná.

Nesmíme zapomenout ani na palmový olej, který se získává z plodů palmy olejné. Palmový olej je dnes jednou z nejpoužívanějších surovin v potravinářském průmyslu, ale jeho produkce s sebou nese i ekologická rizika.

Plody palem jsou důkazem rozmanitosti a bohatství, které nám příroda nabízí. Od sladkých pochoutek po základní potraviny, palmy hrají důležitou roli v životech lidí po celém světě.

Druhy palem a jejich plody

Palmy, ty elegantní krásky tropů, nám nedávají jen stín a ozdobu zahrad. Mnohé druhy plodí i chutné a užitečné plody. Některé z nich jsou známé po celém světě, jiné jsou spíše exotickou specialitou.

Mezi nejznámější palmové plody patří bezesporu kokosový ořech, plod kokosové palmy. Jeho tvrdá skořápka ukrývá osvěžující kokosovou vodu a lahodnou dužinu, která se používá v kuchyni i kosmetice. Dalším favoritem je datle, sladký a výživný plod datlové palmy. Datle jsou bohaté na vlákninu, draslík a antioxidanty.

Méně známé, ale neméně zajímavé jsou plody palmy acai. Tyto malé bobule jsou považovány za superpotravinu díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů. V Amazonii se z plodů palmy aguaje vyrábí olej a mouka, a plody palmy pequi se používají v brazilské kuchyni.

Plody palem jsou zkrátka pestrou a fascinující skupinou. Od sladkých datlí po exotické acaí, palmy nám nabízejí širokou škálu chutí a užitku.

Kokosový ořech: Král plodů

Kokosový ořech, často mylně považovaný za ořech, je ve skutečnosti peckovice, tedy plod s tvrdým vnitřním jádrem obklopeným dužinou. Tato fascinující plodina pochází z palmy kokosové (Cocos nucifera), která je rozšířená v tropických oblastech celého světa. Kokosový ořech je jen jedním z mnoha druhů plodů, které palmové stromy produkují. Mezi další známé plody patří například datle z datlovníku pravého, plody palmy olejné, ze kterých se získává palmový olej, nebo acai berry z euterpy brazilské. Různé druhy palem plodí plody odlišné velikosti, tvaru, barvy i chuti. Některé jsou jedlé a konzumují se čerstvé, jiné se suší, melou na mouku nebo se z nich lisuje olej. Palmové plody jsou zkrátka fascinující a rozmanitou skupinou, která hraje důležitou roli v mnoha kulturách po celém světě.

plody palmy

Datle: Sladká pochoutka

Datle, plody palmy datlové, jsou známé svou sladkou, karamelovou chutí a žvýkací konzistencí. Tyto plody, pocházející z oblasti Blízkého východu, se konzumují již tisíce let a jsou nedílnou součástí tamní kuchyně i kultury. Existuje mnoho druhů datlových palem, z nichž každý produkuje datle s unikátními vlastnostmi. Mezi nejznámější patří Medjool, s jejich masitou texturou a bohatou chutí, nebo Deglet Nour, ceněné pro svou jemnou sladkost a světlou barvu.

Kromě datlí existuje i mnoho dalších druhů plodů palmových stromů, které se liší tvarem, velikostí, barvou i chutí. Kokosové ořechy, s jejich tvrdou skořápkou a osvěžující dužinou, jsou plodem kokosové palmy a nacházejí široké uplatnění v potravinářství i kosmetice. Dalším příkladem je acai berry, malý kulatý plod palmy Euterpe oleracea, který si v posledních letech získal popularitu pro své antioxidační účinky.

Plody palmových stromů jsou zkrátka fascinující skupinou s pestrou škálou chutí a využití. Od sladkých datlí po exotické acai berry, tyto plody obohacují náš jídelníček a otevírají dveře do světa exotických chutí.

Acai berry: Superpotravina

Ačkoliv se často označuje jako bobule, acai je ve skutečnosti peckovice, podobně jako například broskev nebo švestka. Roste na palmě zvané euterpa brazilská, která se přirozeně vyskytuje v tropických deštných lesích Jižní Ameriky. Plody acai jsou malé, kulaté a tmavě fialové barvy s tenkou slupkou a velkou peckou uvnitř.

Existuje mnoho druhů palmových plodů, které se liší tvarem, velikostí, barvou i chutí. Mezi nejznámější patří bezesporu kokosový ořech, jehož bílá dužina a kokosová voda jsou oblíbenou pochutinou i surovinou pro výrobu mnoha produktů. Dalším příkladem je datle, sladký plod datlové palmy, který se konzumuje čerstvý, sušený i v různých sladkých pokrmech. Z palmových plodů se také získává palmový olej, který se používá v potravinářském průmyslu i pro výrobu biopaliv.

plody palmy

Plody palem v kuchyni

Palmy nám nedávají jen stín a ozdobu tropických pláží, ale také chutné a výživné plody. Různé druhy palem plodí různé druhy ovoce, z nichž některé jsou celosvětově známé, zatímco jiné jsou spíše lokální delikatesou. Mezi nejznámější plody palem patří bezesporu datle, sladké a lepkavé plody datlové palmy. Datle jsou bohaté na vlákninu, draslík a antioxidanty a konzumují se čerstvé, sušené nebo se z nich vyrábí datlový sirup. Kokosový ořech, plod kokosové palmy, je další oblíbenou pochoutkou. Kokosová dužina se používá do dezertů, curry past a dalších pokrmů, zatímco kokosové mléko je oblíbenou ingrediencí v asijské kuchyni. Z kokosových ořechů se také získává kokosový olej, který se používá v kosmetice a potravinářství. Méně známým, ale neméně zajímavým plodem palmy je acai berry, malé tmavé ovoce s vysokým obsahem antioxidantů. Acai berry se stalo populárním doplňkem stravy a přidává se do smoothies, jogurtů a energetických tyčinek. Plody palem jsou zkrátka pestrou a chutnou skupinou potravin, které obohacují jídelníček lidí po celém světě.

Druh plodu palmy Velikost Barva Použití
Kokosový ořech Velký (až 30 cm) Zelenohnědý Potravinářství, kosmetika
Datle Malý (3-7 cm) Hnědá, žlutá Potravinářství

Pěstování palem pro plody

Palmy nejsou jen krásné na pohled, ale některé druhy nám také dávají chutné a výživné plody. Mezi nejznámější patří datlová palma, která produkuje sladké a masité datle. Ty jsou oblíbené po celém světě a konzumují se čerstvé, sušené nebo se z nich vyrábí datlový sirup. Kokosová palma je další známou zástupkyní, jejíž plody, kokosy, se využívají v potravinářství i kosmetice. Kokosová voda je osvěžující nápoj bohatý na elektrolyty, zatímco dužina se konzumuje čerstvá, sušená nebo se z ní lisuje kokosový olej.

Méně známé, ale neméně chutné, jsou plody palmy arekové, ze kterých se získávají betelové ořechy. Ty se v některých kulturách žvýkají pro jejich stimulační účinky. Plody palmy olejné se zase používají k výrobě palmového oleje, který je důležitou surovinou v potravinářském průmyslu. Pěstování palem pro plody vyžaduje specifické podmínky, jako je teplé a vlhké klima a dostatek slunečního svitu.

Sklizeň a zpracování plodů

Palmy plodí v různých obdobích roku, v závislosti na druhu a klimatických podmínkách. Některé druhy, jako kokosová palma, plodí celoročně, zatímco jiné mají specifickou sezónu sklizně. Plody se sklízejí v různém stupni zralosti, v závislosti na jejich dalším využití. Například kokosové ořechy určené k přímé konzumaci se sklízejí mladé a zelené, zatímco ořechy určené k výrobě kopry se nechávají plně dozrát na stromě.

plody palmy

Sklizeň plodů palem může být náročná a často vyžaduje speciální nástroje a techniky. Například datle se sklízejí pomocí dlouhých háků, zatímco kokosové ořechy se srážejí ze stromů pomocí dlouhých tyčí. Po sklizni se plody dále zpracovávají. Některé, jako banány a datle, se konzumují čerstvé, zatímco jiné, jako kokosové ořechy a olejnaté palmy, se dále zpracovávají pro získání oleje, mouky nebo jiných produktů. Zpracování plodů palem se liší v závislosti na druhu a konečném produktu.

Choroby a škůdci palem

Palmy, ačkoliv jsou obecně odolné rostliny, mohou být napadány různými chorobami a škůdci, které ovlivňují i jejich plody. Tyto problémy mohou vést ke snížení kvality a kvantity úrody, deformaci plodů a v extrémních případech i k úhynu celé rostliny.

Mezi nejčastější choroby patří houbové infekce, které se projevují skvrnami na listech, hnědnutím a vadnutím. Tyto choroby se snadno šíří v teplém a vlhkém prostředí a mohou ovlivnit i vývoj plodů, jako jsou například datle, kokosové ořechy nebo plody palmy olejné. Napadené plody mohou být menší, deformované, s hnědými skvrnami nebo hnilobou.

Kromě houbových chorob mohou palmy napadat i různí škůdci, jako jsou například svilušky, červci, mšice nebo housenky. Tito škůdci se živí šťávou z listů, stonků a plodů, což oslabuje rostlinu a zpomaluje její růst. Napadené plody mohou být zdeformované, s otvory po sání škůdců nebo pokryté lepkavou medovicí, kterou někteří škůdci vylučují.

Pro ochranu palem a jejich plodů je důležitá prevence. Pravidelná kontrola rostlin, udržování optimálních pěstebních podmínek, odstraňování napadených částí rostlin a v případě potřeby použití vhodných insekticidů a fungicidů pomůže udržet palmy zdravé a zajistit bohatou úrodu kvalitních plodů.

Plody palem, od sladkých datlí po kokosové ořechy, jsou důkazem neuvěřitelné rozmanitosti a bohatství, které nám příroda nabízí.

Eliška Krásnohorská

Inspirace: Recepty s plody palem

Plody palem jsou fascinující skupinou, která nabízí neuvěřitelnou rozmanitost chutí a použití v kuchyni. Od sladkých datlí po exotické kokosové ořechy, existuje nepřeberné množství způsobů, jak je začlenit do vašeho jídelníčku. Datle, známé pro svou sladkou, karamelovou chuť, jsou skvělou svačinkou samy o sobě, ale také se dají přidat do smoothies, dezertů a slaných jídel pro nádech sladkosti. Kokosové ořechy, s jejich pevnou dužinou a osvěžující vodou, jsou neuvěřitelně všestranné. Můžete je použít do kari, polévek, dezertů a nápojů. Kokosové mléko a smetana jsou také oblíbené ingredience v mnoha kuchyních. Kromě datlí a kokosových ořechů existuje mnoho dalších druhů plodů palem, které stojí za to vyzkoušet. Například acai berry, pocházející z amazonského deštného pralesa, je známé pro své antioxidační vlastnosti a používá se do smoothies a energetických tyčinek. Plody palmy olejné se používají k výrobě palmového oleje, který je běžnou ingrediencí v mnoha zpracovaných potravinách.

plody palmy

Publikováno: 15. 08. 2024

Kategorie: zahrada

Autor: PetrPrasek

Tagy: plody palmy | druhy plodů palmových stromů